Kaunid lasteraamatud 2018

Taaskord on välja valitud kaunilt kujundatud raamatud.

2018.aastal ilmunud ja auhinnatud lasteraamatud on siin:

Vasaku käe käpik kuulis tasast potsatust. Nii tasast, et tema väike perenaine seda tähelegi ei pannud. Oh häda – parema käe käpik oli teisest taskust välja kukkunud ja lamas nüüd külmal lumekirmega kaetud asfaldil! Vasaku käe käpik teadis, mis juhtub kinnastega, kes jäävad üksikuks. Igal kindal peab olema paariline! Kui sa oma paarilise kaotad, on suur oht, et rändad prügimäele.

See raamat räägib sulle väikese armastuseloo. Loo sõbra leidmisest, hoidmisest ja kurbusest tema kaotamise pärast.

 

Vanasõna ütleb, et sõpra tunned hädas. Hundil on kaks sõpra – Karu ja Rebane. Kuid alles siis, kui Hundiga juhtub õnnetus, saab ta teada, kes on tegelikult tema sõbrad.

 

 

 

 

 

See raamat on Jaanist. Jaan on poiss. Jaan ütleb, et tema on kunstnik.

Raamatust saame teada,

–   mida kunstnik teeb;

–   milliseid mõtteid tuuritab kunstniku peas;

–   kuidas saab kunstist lihtsate sõnadega mõtelda ja rääkida.

 

Lasteraamat kaasneb Kumu kunstimuuseumi näitusega „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“ (08.06.–16.09.2018). Hoogne ja humoorikas, rohkete mänguliste illustratsioonidega raamat on mõeldud lastele, kuid ka neile, kel huvi lihtsalt ammuste aegade eluolu vastu.

Anti Saare kirjutatud ja Urmas Viigi illustreeritud raamat viib lapsed seiklema nii tänasesse päeva kui ka 500 aasta tagusesse aega, mil Michel Sittow elas, maalis ja mööda Euroopa kuningakodasid ringi rändas. Põneva loo ja mänguliste piltide abil tutvustatakse raamatus ka maalikunstis kasutusel olnud võtteid, vararenessansi ajastu eluolu ja kunstikus olemist kui ka laiemalt kunsti loomise ja uurimisega seotud teemasid.

Sisu lühitutvustus: Mattias ja Milda on kümneaastased kaksikud. Ükskord talvel lähevad nende ema-isa suusareisile ja saadavad lapsed nädalaks ema venna, onu Teedu poole. Algul tundub lastele Teedu juures igav, aga juba esimesel õhtul alustab kunstiajaloolasest onu paeluvat jutustust omaaegsest Tallinna meisterkunstnikust Michel Sittowist. Lugu poole tuhande aasta tagusest kunstnikuelust, kunagistest teemadest ja tehnikatest hoiab lapsi põnevil terve nädala.

 

Kõik on olemas” on valikkogu hollandi nüüdiskirjanduse klassiku Toon Tellegeni (s. 1941) loomalugudest, üks vaade sellele maailmale, mida autor on loonud 1984. aastast peale. 131 loos astub üles sadakond looma, kõik kordumatud ja tähtsad. Nende hulgast kerkivad esile kaks lähedast sõpra — orav ja sipelgas.

“”Et me siin oleme, on ime,” ütles sipelgas. “Aga samas on see just väga tavaline asi.””

Ja seal nad siis on, keset metsa käsipõsakil jõekalda ääres rohus, kõrgel puuladvas, rännakul metsa teise otsa või mujale, mõtiskledes ja imestades elu ja surma, aja ja igaviku, õnne, unustuse ja iseenda üle. Nad saavad haiget ja paranevad, kardavad ja julgustavad, kurvastavad ja lohutavad, igatsevad ja kirjutavad kirju, peavad sünnipäeva ja kukerpallitavad metsaveeres aasanõlvalt alla.

“Natuke aega hiljem sõid nad suhkruvaabaga kibuvitsamarju ja pöögiõiemett ja rääkisid asjadest, millest nad alati rääkisid, tavalistest asjadest ja keerulistest asjadest ja ei millestki erilisest.”

Toon Tellegeni loomalugusid võib pidada lastekirjanduseks, kuid autori kodumaal armastavad lugusid oravast, sipelgast ja teistest loomadest lugeda ka need, keda suureks ja täiskasvanuks arvatakse.