Näitus “Antarktika avastamine”

Pildiotsingu открытие антарктиды tulemus28.01-29.02 on Narva Keskraamatukogu lasteosakonnas avatud näitus “Antarktika avastamine”, mis pühendatakse Lõunamandri avastamise 200. aastapäevale.

Antarktika lõplik ja usaldusväärne avastuse datum on aastast 1820. Varem inimesed ainult oletasid, et ta on olemas. Esimesed aimdused tekkisid portugallaste ekspeditsioonil 1501–1502, kus osales ka Firenzest pärit rändur Amerigo Vespucci. Kuid ekspeditsioon … ei jõudnud kaugemale Lõuna-Georgia saarest, mis asub antarktilise mandrist üsna kaugel. “Külm oli nii tugev, et ükski meie laevameeskond ei suutnud seda taluda,” – tunnistas Vespucci.

Teistest kaugemale Antarktika vetesse tungis James Cook, selgitades hiiglasliku  ning seni tundmatu lõunamaa olemasolu. Kuid ta ise oli sunnitud piirduma ainult oletusega: „Ma ei eita, et pooluse lähedal võib olla mander või suur maa. Vastupidi, olen veendunud, et selline maa on olemas ja on võimalik, et nägime osa sellest. Suured külmad, tohutu hulk jääsaari ja ujuvjää – see kõik tõestab, et lõuna pool peaks maad olema … “. Ta kirjutas isegi selle kohta traktaadi “Lõunapooluse lähedal asuva maa olemasolu argumendid”.

Kuuenda mandri avamise au sai osaks aga Vene meremeestele.

200 aastat tagasi, jaanuaris 1820, jõudis Eesti päritolu Fabian Gottlieb von Bellingshauseni juhtimise all Vene mereekspeditsiooniga esimest korda laevanduse ajaloos Antarktika kallastele.

Raamatukogu korraldab (eelneval kokkuleppel) ekskursioone gruppidele vene keeles.

 

Info: Narva Keskraamatukogu, tel. 3591467

 

Tekst: https://histrf.ru/lenta-vremeni/event/view/otkryta-antarktida

Pilt: https://histrf.ru/biblioteka/b/otkrytiie-antarktidy-kak-russkiie-moriaki-tieoriiu-lomonosova-podtvierzhdali