Mälestiste radadel

21. juunil alustas Narva Noortekeskuse rühm oma tööpäeva väljaspool linna. Aasta pikimal päeval koristasid lapsed ajaloolist Siivertsi kalmistut – riisusid lehti ja piirasid võsa. Nii tehti kummardus mitu sajandit tagasi Narvas elanud tuntud isikutele, kelle hauplatsid olid jäätud unarusse,

Projekt koosneb mitmest osas ning on suunatud nii Siivertsi kalmistu korrastamisele kui ka kodukoha ajalooga tutvumisele. Siivertsi kalmistu on ajalooline koht, mis on väärib tähelepanu, eriti kui süveneda seal puhkavate isikute tegemistesse ja toimetamistesse. See kõik on ajaloo meeldejäävate ja märkimisväärsete sündmuste kaja, millest on möödunud poolteist sajandit.

19. sajandist tuntud ülalnimetatud kalmistu on nüüd paraku unustatud. See pole ka tema auväärset vanust arvestades üldsegi üllatav. Omal ajal kuulus see evangeelse-luterliku kiriku Narva Petrovski kogudusele, mis tänavu oleks tähistanud 155. asutamisaastat. Tänavu novembris möödub aga 135 aastat Narva Peetri kiriku pühitsemisest. Kirik pole küll säilinud, aga selle koha peal on nüüd mälestussilt. Kiriku ehitamise algatajaks oli pastor Ferdinand Gottlieb Tannenberg, kes on maetud sellele kalmistule ja tema haud on säilinud. Pisut uurides selgus, et sellele kalmistule on maetud veel mitu linna silmapaistvat elanikku, näiteks linnapea Jaan Lust ja tema perekond; notar, poliitik ja näitleja – Johan Hansing (ta oli ka linnapea 1940), preester Georg Kiviste.

Need ajad kaugenevad meist ning nende inimeste järeltulijaid enam pole või nad on väga kaugel ega suuda oma sugulaste haudasid ise korras hoida. See tähendab, et see vastutus langeb nüüd narvlaste õlgadele. Nüüd on meie aeg mõelda sellel, et vääriliste inimeste puhkepaigad oleks korras. Kalmistu, mis noorte narvlaste jõupingutustega korda tehakse, jätab jälje ja kohustuse nooremale põlvkonnale. Lõppude lõpuks pole mälu säilitamine ainult sõnad, vaid ka teod, sealhulgas näiteks haudade eest hoolitsemine. Ja mitte ainult kõige lähedastemate inimeste poolt. Läbi projektitegevuse õpivad noored paremini tundma kohalikku ajalugu ja panustavad selle säilitamisse.

Esmasel kalmistu korrastamisel puhastati territooriumi liigsest võsast ja langenud puulehtedest. Hoolimata asjaolust, et Narva Muinsuskaitse Seltsi esindajad olid alustanud osaliselt kalmistu korrastamisega juba kevadel, kasvasid nüüdseks selle koha peal võsa. Tööd oli palju, kuid asjad liikusid sujuvalt, sest iga osaleja mõistis ühise eesmärgi olulisust. Tänu lastele noortekeskusest ja Narva keskraamatukogu töötajate jõupingutustele said haud hoolitsetud ilme.

Esmapilgul võib see sündmus tunduda tavalise “koristustalgutena” kui selles projektis osalejad piirduksid ainult territooriumi koristamisega. Ülesanne oli laiem – teha ajaloolistest paikadest fotosid, tänu millele on tulevikus kergem seal puhkavate inimeste kohta teavet leida.

Projekt “Mälestiste radadel” kestab kuni septembrini ja lõpeb väljapanekuga, kus kõik soovijad saavad tutvuda Narva Petrovski koguduse ajalooga, fotodega ajaloolistest kohtadest ja lugudega inimestest, kes elasid sada või rohkem aastat tagasi Narvas.

Projekti “Mälestiste radadel” algatajaks oli Narva Keskraamatukogu, kes kaasas projekti Narva Noortekeskuse ja Narva Noorte Meremeeste klubi. Projekti teostatakse Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu toel.