Muinsuskaitseamet ootab noorte päranditegijate lugusid

Muinsuskaitseamet kuulutas välja Päranditegijate konkursi, mis kutsub noori enda ümber olevat ajalugu märkama ja seda lugude kaudu teistele tutvustama. 2021. aasta konkursi teema on „Peidus pärand“ ja lugusid saab esitada kuni 31. maini.

„Igas maakonnas on mõni silmapaistev maamärk või paik, mis on külastajate magnetiks ja mida terve Eesti teab. Tänavu otsime laiadele massidele teadmatut – peidus pärandit, mis on laiale ilmale tundmatu, kuid omab suurt tähtsust ja tähendust just kohalike inimeste jaoks. Igal paigal ja kogukonnal on oma lugu ning igal pool leidub pärandit, mille üle uhkust tunda ja millest ka teistele jutustada,“ ütles Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie. 

Ootame konkursil osalejaid rääkima lugusid oma kodukandi peidus pärlitest, käega katsutavast kultuuripärandist, mis on meieni möödunud aegadest säilinud ja millel on just sealsetele noortele oluline tähendus. Selleks võib olla kas mõni põnev maja, riide- või tarbeese, pildikogu, looduslik pühapaik – kultusekivi, hiiekoht, allikas või maa sees peidus olev arheoloogiline paik.

Lugude jutustamise vorm on vaba. Võib teha animatsiooni, kuuldemängu, e-raamatu, video, mängu, koomiksi või muul moel, vorm on vaba – loovus loeb!

Tänavune teema „Peidus pärand  see, mis otse silme ees, võib vahetevahel jääda hoopis kahe silma vahele“ on seotud septembris toimuvate Euroopa muinsuskaitsepäevadega ja võitjad kuulutatakse välja septembri teisel nädalal koos Euroopa Muinsuskaitsepäevade avamisega.

Lugude esitamise tähtaeg on 31. mai 2021, osaleda võivad kuni 19-aastased noored kolmes vanuseklassis, seda kas üksi või meeskonnaga.

Konkurssi korraldab Muinsuskaitseamet koostöös Pärandivaderite algatuse, Eesti Vabaõhumuuseumi ja Riigimetsa Majandamise Keskusega.

Lisainfo ja tööde esitamine aadressil www.paranditegijad.ee

Lisainfo

Eve Rand
Päranditegijate konkursi koordinaator
56 494 632
eve.rand@muinsuskaitseamet.ee

Foto 2020. aasta autasustamisürituselt. Foto Mats Õun

Info: https://www.muinsuskaitseamet.ee/et/uudised/muinsuskaitseamet-ootab-noorte-paranditegijate-lugusid