Narva Keskraamatukogus jõudis lõpule projekt “Mälestiste radadel”

Projekti eesmärk oli Siivertsi piirkonna ajaloolise kalmistu korrastamine ning Narva linna ajaloo säilitamine, uurimine, materjalide kogumine ning talletamine, kaasates nendesse tegevustesse Narva kooliõpilasi. Kalmistu, mis kuulus Narva Peetri kogudusele, tähistab tänavu 155. asutamisaastat. Kahjuks on kalmistu unarusse jäätud ja nõuab üldsuse tähelepanu. Paljud hauakivid on halvas seisukorras ja hauplatsid hooldamata. Projekti käigus koguti hulgaliselt fotosid ja teavet kunagi Narvas elanud inimeste kohta. Tänavu novembris täitub 135. aastat koguduse jaoks ehitatud Narva Peetri kiriku pühitsemisest. Endisele kiriku asukohale on paigaldatud mälestuskivi. Kalmistu, mis kuulus Narva Peetri kogudusele, tähistab tänavu 155. aastat asutamisest.

Kiriku ehitamise algatajaks oli pastor Ferdinand Gottlieb Tannenberg, kes on maetud Siivertsi kalmistule ning kelle haud on säilinud. Uurimine näitas, et sellele kalmistule on maetud ka mitmeid teisi silmapaistvaid linnaelanikke, näiteks linnapea Jaan Lust ja tema perekond; notar, poliitik ja näitleja Johan Hansing (ta oli ka 1940. aastal linnapea); preester ja õpetaja Georg Kiviste; ooperilaulja Artur Rinne ema ja onu, samuti tuntud sportlased, majaomanikud ja õpetajad. Paljude elulugudega on vaja veel süvitsi tutvuda ja neid lähemalt uurida.

Projekti partneriteks olid: Narva Noortekeskus, Narva Noorte Meremeeste Klubi, Narva Linnavalitsuse Kultuuriosakond ja Narva Linnavalitsuse Linnamajandusamet.

Loodame, et meie algatus aitab juhtida linnaelanike ja linnavõimu tähelepanu oluliste mälestusmärkide hooldamisele.

Narva Keskraamatukogu poolt juhtisid projekti Anna Kuuli ja Tatjana Klimina.

Projekti toetas Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing.

Foto: Eesti Rahvusarhiiv, Narva Muuseum, Eesti Teatri ja Muusikamuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum, Tartu Ülikooli muuseum, Eesti Kunstimuuseum, http://tellis.ucoz.ru/http://geni.com.

Näitus on avatud kuni 30.12.2021