Schaap, Annet. Milla ja mere lapsed

MILLA JA MERE LAPSEDAlati, kui päike loojub, süütab tuletornivahi tütar Milla tule, et hoiatada meresõitjaid karide eest. Ühel tormiööl jääb aga tuli süütamata ja õnnetuseks puruneb karidel laev. Karistuseks saadetakse Milla teenijana tööle Musta Villasse, mille kohta käivad jutud, et seal elab koletis. Tegelikult varjab kaljuserval asuv maja hoopis imelikumat ja imelisemat saladust.

Milla ja mere lapsed” on muinasjutuline seikluslugu tormiste merede ja mereröövlite maailmast. Meri võib paisata hukatusse, aga olla ka pelgupaigaks. Meri peidab endas sadu saladusi. Seda teab ka rannarahvas, vähemalt Milla, kes pole samuti päris tavaline tüdruk. Tal tuleb võidelda sõpruse ja vabaduse eest ning leida oma koht elus, kus kõigil on õigus olla omamoodi.

Autor teeb oma raamatuga kummarduse Hans Christian Anderseni „Väikese merineitsi” ja Frances Hodgson Burnetti „Salaaia” ees. Eesti lugejale meenub Aino Perviku „Arabella, mereröövli tütar”, kus tulevad samuti jutuks headus, kurjus ja sõpruse jõud.

Annet Schaap on Hollandi armastatumaid illustraatoreid. 2017. aastal ilmunud „Milla ja mere lapsed” on tema debüütromaan. Teos on võitnud Hollandis ja Flandrias palju auhindu, muu hulgas aasta parima Hollandi lasteraamatuna Kuldkrihvli (Gouden Griffel) auhinna. Seda on tõlgitud enam kui 20 keelde.

 

Schaap, Annet. Milla ja mere lapsed / Annet Schaap ; hollandi keelest tõlkinud Kairi Look ; [toimetanud ja värsid tõlkinud Vahur Aabrams]. – Tallinn : Eesti Raamat, c2022 ([Tallinn] : Tallinna Raamatutrükikoda). – 323, [4] lk. : ill.