Narva Keskraamatukogu kaugtöökoht  

Narva Keskraamatukogu pakub kaugtöökoha ruumi, mis on sisustatud vastavalt kaasaja nõutele.

Lisainfo ja ruumi broneerimine: tel. 3592415 või tehnika@narvalib.ee

IMG b7fd86a638f4b21898025ac141531804 V

   

Kõndimise trenažööri kasutamine  

Narva Keskraamatukogus 3. korrusel 
saab kasutada trenažööri.
Trenazööri võib kasutada alates 12+

20230307 133053

   

Head raamatukogu külastajad!  

Narva Keskraamatukogu Kreenholmi raamatukogus on võimalik harjutada klaverimängu. Klaver asub raamatukogu 1. korrusel.

Eelregistreerimine: 35 69392

QDKuUtBpN6o

   

Uudised

   
kazkaHead sõbrad, avame sarja “Ukraina kino Narvas” ja kutsume teid laupäeval, 18. veebruaril kell 15.00 Narva Keskraamatukogu aktusesaali (Malmi 8, Narva).

Koos vaatame ja seejärel arutleme Ukraina autorite Uliana Osovskaja ja Denis Strashny Eesti-Ukraina filmi “Sõda ja Puuhobune” (Ukraina-Eesti, 2021, Inglise keelne “Tales of a Toy Horse”).

Hariduselt kunstnikust sai Anatoli Ljutjuk omal ajal Saint Benedictu oblaadiks (munk maailmas), ja asutas Ukraina kreeka-katoliku kiriku Tallinna praostkonna, ning Tallinna Ukraina Kultuurikeskuse, olemas ka juhtinud ukrainlaste "Ruhhi" Eestis (Ukraina Liikumine perestroika ajal NSV Liidus).

Ida-Ukraina sõja algusega hakkasid Anatoli ja mõttekaaslased aktiivselt koguma humanitaarabi sealsetele sõjaväelastele ja tsiviilisikutele, ja sõitma vabatahtlike missioonidega ATO tsooni ning abistama sõjaväelasi rehabilitatsioonil.

Järgides oma lubadust leida iga päev midagi head, otsib ta ka häid lugusid. Selles aitab teda isetehtud Puuhobuneke, kellest saab sõjas looma muinasjuttude kangelane, tõsielulistel sündmustel põhinevate.

Nendest reisidest sündis käsitsi joonistatud illustratsioonidega käsitsi valmistatud raamat, mis kannab nime "Muinasjuttu Puudihobuneke eest". Selle peategelane on Puudihobuneke, Anatoli ustav kaaslane reisidel Ida-Ukrainasse. Üks lugudest kannab nime "Kuidas Puudihobunekesest sai vabatahtlik". Üldiselt on raamatus tõestisündinud lood sellest, kuidas inimesed ja loomad üksteist sõjas aitavad, ei lase neil usku kaotada, üksteist toetavad. "Kui läksin rindele, mõistsin, et ma ei tea midagi, nii et otsustasin aidata selles, millega saan, ja hakkasin koguma lugusid lahkusest ..." jagas Anatoli Ljutjuk oma ideed.

Kui Venemaa agressioon algas Ida-Ukrainas (2014), hakkas Anatoli ja ta sõbrad aktiivselt koguma sõjaväelastele ja kohalikele elanikele humanitaarabi. Võitlejaid varustati riiete ja ravimitega ning tsiviilisikuid rahaga, osteti haiglatele meditsiinivarustust jne. Eestlased ja Ukraina diasporaa kogusid sõjategevuse käigus üle 600 tuhande euro. Muidugi, mõne Ukraina oligarhi jaoks on see väike rahasumma, see on arusaadav. Kuid meie väikese riigi jaoks on see suur summa,” ütles Anatoli Ljutjuk ühes intervjuus.

"Sõda ja Puuhobune" ja Anatoli Ljutjuki filosoofia kehastusid dokumentaalfilmis noortest abikaasadest - Ukraina režissööridest Uljana Osovskajast ja Deniss Terriblest. Filmi maailmaesilinastus toimus 2021. aastal Balti regiooni suurimal dokumentaalplatvormil DocPoint Tallinn ning Ukrainas esitleti filmi filmifestivalidel Docudays UA ja Molodist, 2021

Denis Terrible'i ja Uljana Osovskaja jaoks on see film eriline, sest nende tutvuse, mis hiljem kasvas välja loominguliseks tandemiks ja abieluks, võlgneb paar Anatoli Ljutjukile. Filmitegijad nimetavad Anatoli Ljutjuki isegi oma "ristiisaks". 2014. aastal sattus Denis pärast Maidanil haavata saamist Eestisse taastusravile ning Ulyana oli sel ajal vabatahtlik.

- Olime selle filmi jaoks õigel ajal õiges kohas, - ütles lindi režissöör ja produtsent Denis Terrible.

- Anatoli Lyutyuk on inimene, keda tasub kuulata. Tema elu on huvitav jälgida. Ta on aastaid olnud vabatahtlik ja aktivist. See vaimsuse, kunsti ja aktivismi kombinatsioon ühes isikus oli huvitav uurimisteema. Pärast Anatoliga kohtumist hakkasime aastast aastasse teda Eestis külastama, teda vabatahtliku missiooni ajal saatma, hakkas sõpruma – ja nii hakkaski film tegelikult tekkima.

- Selle filmi põhiidee on see, kuidas otsida konstruktiivne tegevus rasketes tingimustes, sealhulgas sõjas, - ütleb režissöör ja produtsent Uljana Osovskaja.

"Me teeme mõnikord nalja, et me ei teinud filmi "Sõda ja Puuhobune", kuid see teeb meid praegu, " ütles Denis Terrible. - Tegime filmi mitte selleks, et öelda kõigile, millist inimest me teame, vaid selleks, et luua võimalust, et kõik oleksid sellise inimesega lähedal.

Püüdsime näidata, et see on võimalik, sest see on dokumentaalfilm, mitte autorite väljamõeldis.

Filmi treiler: https://youtu.be/gbon8vjumOU

Filmi kirjeldus IMDB-l: https://www.imdb.com/title/tt14043522/

Peale filmi vaatamist ja kohvipausi toimub vestlusring.

Filmilinastuse korraldavad Narva Meediaklubi MTÜ, Eesti Ukrainlaste Kongress ja Art Republic Krenholmia MTÜ Narva Linnavalitsuse toel.

Sissepääs tasuta.

Tulge nautima ja inspireerima!

Jääge meiega ja tellige meie lehekülg, laskmata mööda ühtegi kohtumist!
   

Äripäeva teabevara  

bubbleset
   
Narva linna andmekaitsetingimused
   
EPR logo final
   

Head lugejad!  

logoViivisvabalt saab raamatuid tagastada raamatukokku iga kuu esimesel esmaspäeval!
   

Arvutikursused algajatele  

notebook
Narva Keskraamatukogu pakub abi algajatele arvuti ja nutiseadmete kasutajatele. Konsultatsioonid on individuaalsed ning toimuvad Narva Keskraamatukogus.
Küsige julgesti abi. 

Ootame teid tööpäevadel kella 10.00-17.00.  Registreerida saab telefoni teel. 56 311 410
.
   

3-D printimise töötuba  

3d printer costKui sa tahad teada,
kuidas töötavad 3D printerid,
siis tule Narva Keskraamatukogu
innovatsioonilaborisse MakerLab tasuta töötuppa!

Helista 55 35 377

   

Laserlõikuri töötuba  

llKui sa tahad teada, kuidas töötab laserlõikur, siis tule Narva Keskraamatukogu innovatsioonilaborisse MakerLab tasuta töötuppa!

Helista 56 311 410
   
© Narva Keskraamatukogu 2022