Narva ja Narva-Jõesuu läbi kirjanike silmade

Selle projekti käigus tutvuvad noored 19. ja 20. sajandi vahetusel Narva linna külastanud kuulsate kirjanike ja luuletajate elu ja loominguga. 

Toimunud noorteprojekti üheks eesmärgiks oli läbida kuulsate kirjanike ja luuletajate võimalikud liikumisteed Narva raudteejaamast kuni Hungerburini.

Tänu oma mugavale geograafilisele asukohale on Narva iidsetest aegadest meelitanud siia kuulsaid loomeinimesi.  Ida ja lääne ristteel asuv linn oli meelepärane puhkamiskoht ka neile, kes soovisid oma teekonda jätkata. Narva ja selle ümbruse ilu: kõrged kivised kaldad, Narva juga, kiirevooluline jõgi – see kõik kajastus paljude luuletajate ja kirjanike loomingus.

200 aasta tagune Narva oli enamuses kivihoonete ja munakivisillutisega uhke linn – üks kauneimaid linnu Põhja-Euroopas. Narva-Jõesuu oli aga tuntud kuurort. Pole üllatav, et  mõlemasse kohta tullakse nii lähedalt kui kaugelt.

Narva ümbruses ja Soome lahe kaldal asusid kaunid eraldatud suvilad: Udrias, Merekülas, Šmetskis, Sillamäel. Alates 1873. aastast hakkas arenema Hungerburgi kuurort, kuhu ehitati uhkeid suvilaid ja mudaravilaid.  Alates 19. sajandi lõpus külastasid Narva-Jõesuud: Eduard Vilde, Friedebert Tuglas, Igor Severjanin, Henrik Visnapuu, Nikolai Leskov, Dmitri Mamin-Sibirjak, Konstantin Slutševski. Nende tööd on saanud kuulasaks üle maailma.

Kui 1870. aastal ehitati raudtee, mis ühendas Peterburi Revaliga, viibisid siin Pjotr ​​Vjazemski, Konstantin Batjuškov, Aleksandr Gribojedov, Anton Delvig jt. Nende muljed on talletatud reisimärkmetesse.

Projektist osalejad  liiguvad mööda kujutletavat rada, mida 100 aastat tagasi läbisid Narvast kuni Hungerburgini tuntud inimesed. Projekti käigus tutvutakse kirjanike ja luuletajate loomingu ja elulooga, ning seejärel luuakse saadud info ja kogutud täiendava faktilise materjali põhjal temaatiline video.

Novembrini kestev projekt “Mälestiste radadel” lõpeb  näitusega, mis jutustab nii noorte uurimistööst kui ka kirjanikest ja luuletajatest, kes on meie jätnud endast maha olulise jälje kirjandusajalukku. Mälestused minevikust jõuavad meieni mitte ainult läbi ajaloolaste jõupingutuste, vaid ka tänu noorte narvalaste huvile oma kodukoha ajaloo vastu.

Pilt: https://1969ja.livejournal.com/617123.html