Ertimo, Laura. Ajarännak! : Loore, Kaspar ja kaduva looduse mõistatus

AJARÄNNAK! LOORE, KASPAR JA KADUVA LOODUSE MÕISTATUS“Imeliku ilma” järg “Ajarännak!” on Soomes nomineeritud noorsoo-Finlandia auhinnale. See tähendab, et juba sel aastal on raamat 6 parima lasteraamatu hulgas.

Raamat räägib looduse mitmekesisuse vähenemisest ja sellest, mida selle vastu ette võtta saab. Peategelased on samad mis Imelikus ilmas – Loore ja Kaspar, ning seekord lähevad nad ajarännakule.

Oma teekonnal kohtuvad nad uute muredega: surevad mesilased, ohustatud loomad, plastik maailmameres, Antarktika liustike sulamine, saastatud jõed, metsatulekahjud …

Lapsed saavad aru, et isegi siis, kui kliimamuutuse probleemid saaksid lahendatud, ei suuda me Emakest Loodust päriselt päästa! Kliimamuutused on ainult üks osa paisuvast keskkonnakriisist. Kuidas me ellu jääme?

Fossiilivaim soovitab, et Loore ja Kaspar võtaksid ette suure ajarännaku ja otsiksid niite, mis seovad minevikku olevikuga, ning viiksid lahendusteni tuleviku jaoks.

Raamat on väga detailirohke – nii sisus kui ka illustratsioonides – seega sobib põhikooliealisele lapsele, kellele meeldib uusi teadmisi saada ja raamatut kannatlikult uurida.

Autor Laura Ertimo lastele suunatud teadusraamatud seletavad lihtsalt ja arusaadavalt lahti keerulisi nähtusi. Tema raamatutes on ühendatud teaduslikud teemad imeliselt kunstipäraste piltidega, samas kui kliimamuutusest kõnelevad “Imelik ilm!” ja “Ajarännak!” (illustraator Mari Ahokoivu) on lahendatud paljudele lastele eriti meelepärases koomiksistiilis.

Eesti keeles on Ertimolt seni ilmunud mitmeid raamatuid, neist viis Avitas. Lisaks “Imelikule ilmale” ja “Ajarännakule” veel “Lummav planeet Maa” (illustraator Satu Kontinen) veel “Nähtamatu maailm” ja “Kus sa oled?” (illustraator Sanna Pelliccioni).

 

Ertimo, Laura. Ajarännak! : Loore, Kaspar ja kaduva looduse mõistatus / Laura Ertimo & Mari Ahokoivu ; soome keelest tõlkinud Evelin Haav. – Tallinn : Avita, 2022. – 55 lehekülge : illustratsioonid.