Turovski, Aleksei. Minu kallid kalad

MINU KALLID KALADKäesolevas raamatus kirjutab Aleksei Turovski oma kogemustest ja kohtumistest enamlevinud Eesti kaladega.

Eeskätt teatakse Turovskit kui zoosemiootikut ja väsimatut loengupidajat. Vähem on teada, et teadlasena on ta aastakümnete vältel käsitlenud suuresti kalu ja eeskätt neil levivaid parasiite. Elu jooksul on Turovski lahanud ja uurinud kümneid tuhandeid kalu – sellisel hulgal, et kolleegid nimetasid teda, muidugi naljaga pooleks, suurimaks ohuks Eesti kalavarudele.

Lugeja saab valgustatud nii Eesti kalade välimuse ja eluviiside kui ka parasiitide ning lõppuks ka kulinaarsete aspektide kogu spektri ulatuses. Ikka ja jälle põimib Turovski lugudesse teemaga seotud meenutusi ja pajatusi ning põikab vahel mütoloogiassegi. Loomulikult ei puudu siit autorile nii omane soe ja peen huumor.

Kõigile kalastushuvilistele kohustuslik, ent haarav lugemine ka igas eas loodusesõbrale.

 

Turovski, Aleksei. Minu kallid kalad / Aleksei Turovski ; [toimetaja Margo Pajuste ; illustratsioonid: Aleksei Turovski, kujundus: Joosep Raide, fotod: Julian Fahrbach, Tiit Hunt, Aivar Kullamaa]. – [Tallinn] : Vesuuv, [2021]. – 155 lk. : ill.